Winstgevend traden. Hoe leer ik dat?

Als je gaat starten met traden dan wil je natuurlijk winstgevend traden. Dit gaat natuurlijk niet direct vanaf het begin zo en zal je op zoek moeten naar een strategie die bij je past en die ook winstgevend is. In dit artikel ga ik je vertellen welke winstgevende strategieën er zijn als je begint met traden. 

Trend trading

Een van de belangrijkste situaties waar je op moet letten tijdens het traden is de trend waar de markt zich in bevindt die je gaat traden. We hebben een downtrend en een uptrend. Zoals ze weleens zeggen “The trend is your friend”, oftewel trade niet tegen de trend in. Zie het als surfen waarin je mee surft op de golven.

Het allerbelangrijkste hierin is dat je eerst de trend herkend op een chart. We gebruiken in de onderstaande voorbeelden een chart van een Forex paartje.

Downtrend

Op de foto in het voorbeeld kunnen we het duidelijk zien, dit is een ….downtrend! Veel bekende afkortingen die gebruikt worden in trend trading zijn bijvoorbeeld S.O.E.R (sell on every rise). Verkoop dus elke stijger.

In dit voorbeeld zie je dat elke stijger verkopen dus zeer winstgevend zou zijn geweest. Onthoud goed dat niks in een rechte lijn naar boven of beneden gaat, geef je trades de ruimte om te bewegen en ga daarin mee.

 
Winstgevend traden. Hoe leer ik dat en met welke strategie

Uptrend

Hier zien we duidelijk een uptrend. Bij een uptrend gebruiken ze ook weleens de afkorting B.O.E.F (buy on every fall). Koop dus iedere keer als de markt zakt.

Ook hierbij was deze strategie dus zeer winstgevend geweest. Wat wel belangrijk is als je gaat trend traden dat je de reversal gaat herkennen. Dit is het punt waarop de trend stopt en omdraait van bijvoorbeeld een uptrend naar een downtrend of andersom. Om dit te herkennen zal je echt aan de slag moeten met het leren wat candlesticks zijn en de patronen die candlesticks hebben waaruit je je kunt voorspellen wat de volgende beweging gaat worden. Ik zal nog een apart artikel schrijven over candlesticks.

Winstgevend traden. Hoe leer ik dat en met welke strategie
Winstgevend traden. Hoe leer ik dat en met welke strategie

Trend trading past het beste als je een medium/longterm trader bent. Als je echt winstgevend wilt traden dan is het beste om de trend zolang mogelijk uit te melken.

Een mooi voorbeeld is de beweging van de EUR/USD die een paar jaar geleden de top bereikte op 1.40 en vervolgens zakt tot 1.03. De trendtraders die zijn gaan sellen op 1.40 hebben hier veel winst mee behaald. Zie hiernaast het voorbeeld.

Swing trading

Bij swing traden is de trader gefocused op de weerstandspunten (support & resistance). Hierbij komt een stukje kennis van de markt of paartje kijken, je weet op een gegeven moment ongeveer hoe een bepaalde markt zich gedraagt als ze in een range zitten. Daarnaast doe je een technische analyse en op basis daarvan speculeer je of de prijs door een level heen zal gaan of niet. Dit is vooral aan te raden als je voornamelijk in dezelfde markt trade.

Scalping

Scalping is eigenlijk niets minder dan het bij elkaar sprokkelen van pips (ook hierover komt een artikel). Je probeert iedere keer snel de markt in en uit te gaan met winst. Dit is dus iets heel anders dan wanneer je grote bewegingen pakt zoals met trendtrading.

Winstgevend traden met scalping

Ik zal de aankomende tijd nog meer verschillende strategieën bespreken, wat belangrijk is of dat de strategie natuurlijk werkt en of hij bij jou past. Als je wilt gaan scalpen maar geen zin of tijd hebt om de hele tijd bovenop de markt te zitten dan is dit niks voor jou, dan kun je beter gaan trend traden waarbij je je trade zet en voor langere tijd laat gaan.

Probeer dus eens na te gaan wat je graag wilt en hoe je wilt gaan traden, wat past bij jou als je de markt in wilt gaan!

Plaats een reactie