Wat is social trading? Hoe begin ik met social trading?

Laat je STEM achter
Social trading

Social trading is een van de vele manieren waarop je kunt handelen op de markt. Het is een steeds populairder wordende manier van traden omdat als je nog geen kennis hebt dit erg snel kunt op doen door het sociale netwerk dat hier achter zit.

Als je meer wilt weten over social trading dan is dit een absolute must-read

Zo begin je vandaag nog met social trading!

  1. Kies een broker: Ik raad eToro aan vanwege het gebruiksgemak
  2. Stort geld: Stort geld bij de broker via iDEAL.
  3. Start met Social Trading: Kijk wat de allerbeste traders doen bij eToro Copy Trading
  4. Investeer in dezelfde producten: Leun achterover en laat de allerbeste traders voor jou het werk doen (zonder extra kosten)! 

Klaar om te beginnen met Social Trading? Klik op de groene knop en begin vandaag nog!

78% van de retail beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Overweeg of jij je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Wat is Social Trading?

Social trading bestaat al een aantal jaartjes maar was tot op heden nog niet echt heel bekend bij het grote publiek. Er zijn steeds meer mensen die zich interesseren in Social Trading maar waardoor komt dit?

Het is eigenlijk vrij simpel te verklaren. Als we zo’n 15 jaar terug in de tijd gaan toen was traden bij lange na niet wat het nu is. Vooral de laatste 5 jaar is traden onwijs populair geworden en steeds meer mensen treden deze wereld binnen.

Daarmee krijg je dus ook steeds meer mensen die met traden starten terwijl ze daar eigenlijk nog te weinig vanaf weten. Ze maken een account aan dat binnen 2 minuten is gebeurd, storten geld en totaal heb je binnen een minuutje of 5 – 10 je eerste trade met echt geld geopend. Terwijl je niet eens weet wat je aan het doen bent. 

Hier komt de kracht van Social Trading kijken. Je komt ineens in een wereld terecht waar je alles aan iedereen kunt vragen en iedereen ook bereid is om te helpen en hun visies te delen. 

Zie het voorbeeld hieronder, dit gaat over de crypto ADA in dit voorbeeld.

social trading
Voorbeeld van het Social Trading platform van eToro

Je krijgt veel steun als je het bijvoorbeeld even niet meer ziet zitten. Traden is natuurlijk iets wat vrij eenzaam kan zijn en je wordt psychisch aardig getest zo nu en dan en zoals je in mijn eerdere blogs hebt gelezen is de mindset wat er voor zorgt of jij slaagt of niet. Juist op dat gebied is het fijn op steun te krijgen, en dat is een dikke plus bij Social Trading. 

Een groot voordeel is dat je veel sneller zult leren van anderen doordat ze je advies zullen geven of omdat je ziet wat ze doen en welke resultaten ze daarmee halen.

Hoe begin ik zelf met Social Trading?

Je kunt vrij gemakkelijk zelf beginnen met Social Trading. Misschien klinkt het allemaal wat ingewikkeld voor je maar ik zal in een paar stappen uitleggen wat je moet doen om te beginnen met social trading

Er zijn een aantal brokers waarbij het mogelijk is om te beginnen met Social Trading. In dit voorbeeld gebruik ik de broker eToro omdat zij de voorloper en gewoon simpelweg de allerbeste zijn op het gebied van Social Trading.  

Stap 1: Kies een online broker

Wanneer je begint met Social Trading dan moet je dat ook gelijk goed doen. Daarom doen we dit bij eToro, zij hebben Social Trading als het ware bij het grote publiek geïntroduceerd en zijn echt een specialist op dit gebied. 

eToro heeft miljoenen gebruikers wereldwijd en het is mogelijk om elkaars profiel te bekijken maar ook elkaars portfolio. Je ziet dus waarin ze investeren en hoeveel winst en verlies ze maken in percentages. 

Ook kun je berichten bij elkaar achterlaten of berichten liken en uiteindelijk als je een trader hebt gevonden die winsten maakt zoals jij die ook zou willen maken kun je hem of haar kopiëren.

Met het oog op de populariteit die gigantisch toe aan het nemen wat betreft traden kunnen we alleen maar verwachten dat Social Trading nog veel populairder gaat worden in de toekomst.

eToro

Inmiddels draait eToro al een tijdje mee. Ze zijn gestart in 2006 en hebben inmiddels zo’n 25 miljoen gebruikers wereldwijd. 

Het doel van eToro is het voor jou zo makkelijk mogelijk maken om te handelen op de aandelenmarkt. Ook is het aanbod van eToro gigantisch en per week vullen zij het aanbod aan met tientallen crypto’s om ook in deze markt de allergrootste te worden. 

eToro is voor elke trader of belegger aantrekkelijk. Of je nou investeert in forex, crypto’s, aandelen, grondstoffen het maakt niet uit, ze bieden alles aan. 

Ook qua niveau maakt het niet uit, als je een gratis account aanmaakt dan heb je direct toegang tot de gratis Trading Academy waarin ze in een aantal uitgebreide video’s jou van alles leren of traden en beleggen. 

78% van de retail beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Overweeg of jij je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Over extra kosten hoef je jezelf geen zorgen te maken bij eToro, bij het beleggen in aandelen bij je 0% commissie. 

Een account openen is in 2 minuten gedaan, je kunt je aanmelden met je email-adres en wachtwoord of met je favoriete social media account. Ook kun jij je aanmelden voor een gratis demo account en later geld storten mocht het bevallen. Dit is in enkele minuten gedaan en de eerste minimum storting bedraagt maar $50 en heeft veel betaalopties waaronder PayPal en iDEAL.

Mocht je nog steeds vragen hebben over eToro lees dan ook mijn uitgebreide eToro review. 

Stap 2: Maak een account aan bij eToro

Nu ben je misschien op het punt gekomen dat het weleens wilt zien hoe het werkt. Dit kan allemaal gratis en vrijblijvend bij eToro. 

Je kunt gerust zonder verdere verplichtingen een gratis demo account aanmaken bij eToro om eerst eens te kijken of het hele Social Trading zoals zij dit aanbieden wel iets voor jou is. 

Klik op de groene knop en maak een gratis account aan. Zodra je dit hebt gedaan vraagt eToro om een verificatie, dit gebeurt bij alle brokers en is wettelijk verplicht. 

78% van de retail beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Overweeg of jij je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Stap 3: Geld op je account zetten

Je wilt nu serieus aan de slag met Social Trading bij eToro en wilt geld storten zodat je met echt geld aan de slag kunt. Dit is zo geregeld, ook dit proces loopt lekker vlotjes en kan binnen een paar minuutjes gedaan zijn. 

Bij eToro geldt een minimum eerste storting van $50 en een maximale storting van $50.000. Dit ligt aardig uit elkaar en het was vroeger zo dat de eerste minimum storing $200 bedroeg, dat is dus verlaagd naar $50 en waardoor het voor nieuwe klanten ook laagdrempeliger is geworden. 

In het onderstaande voorbeeld kun je zien welke betalingsmogelijkheden er allemaal zijn. 

social trading
Betalingsmogelijkheden bij eToro

De belangrijkste en makkelijkste mogelijkheid voor ons Nederlanders is natuurlijk iDEAL

Over stortingen en uitbetalingen hoef je geen zorgen te maken want deze verbindingen zijn allemaal beveiligd via de technologie Secure Socket Layer. 

Wanneer je een uitbetaling doet bij eToro geven zij aan dat dit binnen 3-5 werkdagen op je bankrekening staat, mijn ervaring is echter dat dit vaak al binnen 2 werkdagen is.

Stap 4: Begin met Social Trading

Als je een account hebt aangemaakt kun je aan de slag. Ik ga tijdens deze uitleg even Bitcoin als voorbeeld gebruiken maar dit kan dus elk aandeel, grondstof, valuta, crypto etc zijn.

social trading
Zoeken naar het product op eToro

In de zoekbalk die je bovenin je scherm ziet kun je dus zoeken en hier heb ik gezocht naar Bitcoin. Vervolgens zie je een dropdown menu en daar kun je klikken op handelen, dan kun je direct een trade openen maar we klikken in dit geval op de naam van het product (BTC). Daarna dan komen we op de pagina van in dit geval Bitcoin terecht.

Je komt dan op de pagina van Bitcoin terecht en zoals je ziet volgen meer dan 22 miljoen mensen bij eToro deze pagina en investeert 32,88% hierin. 

Rechts bovenin kun je ervoor kiezen om hier direct in te handelen en naast handelen kun je het vinkje in het vakje aanzetten zodat je de pagina begint te volgen. Dit betekend dat alle nieuwe berichten die op deze pagina worden geplaatst jij die voorbij ziet komen op jouw eigen pagina, hetzelfde principe dat we kennen van bijvoorbeeld Facebook.

Bovendien plaatsen mensen hier ook berichten of stellen zij vragen aan elkaar. In het voorbeeld hieronder zie je hoe een trader een stukje informatie deelt aan zijn kopieerders en volgers en zoals je ziet wordt dat zeer gewaardeerd.

Vind de perfecte trader

social trading

Het is dus naast producten ook mogelijk om natuurlijk traders te volgen en daar draait het Social Trading ook om. Je kunt ze volgen of kopiëren zodat jij elke trade automatisch volgt en zij het werk voor jou doen. 

Voordat je dit gaat doen moet je natuurlijk wel eerst goed kijken naar wat deze trader doet qua prestaties. Het is hierbij belangrijk om te kijken naar zijn risicolevel en wat hij over een heel jaar presteert. Daarnaast wil je ook weten of dat er meer mensen zijn die hem kopiëren of volgen. 

We gaan eens een trader bestuderen en in dit geval doen we dat bij de trader die in de bovenstaande afbeelding een update gaf aan zijn volgers en kopieerders.

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garanties voor de toekomst

Deze trader is inmiddels al zo’n 4 jaar actief bij eToro en zijn jaarcijfers zijn er goed te noemen. Weliswaar staat hij in 2022 op -34% maar heeft hij in 2021 53% redement behaald en in 2020 zelfs 300%. 

Even een korte berekening, als je in 2019 deze trader was gaan kopiëren  met $1000 dan had je nu daar zo’n $3750 van gemaakt zonder daar zelf ook maar iets voor te doen, om maar aan te geven wat de kracht van Social Trading is. 

social trading

Als we verder even naar het profiel van deze trader kijken zien we dat hij bijna 100 duizend volgers heeft en 2532 kopieerders. Dit geeft ook vertrouwen dat veel mensen in zijn strategie geloven.

Het copy trading werkt als volgt: je kopieert iemand met bijvoorbeeld $100. Wanneer de trader een trade opent met 2% van zijn account dan opent er bij jou dezelfde trade met 2% van de $100. Jij hoeft hier verder helemaal niks voor te doen en niks aan de trade te doen.

Ik zal later in dit artikel nog even terug komen op hoe jij de allerbeste traders kunt vinden op eToro die bij jou passen en die jij kunt kopiëren. 

Twee vormen van Social Trading

Social Trading van eToro kun je in twee vormen opsplitsen.

Je kunt ervoor kiezen om zelf te gaan traden zonder het copytrading systeem te gebruiken. Hierbij worden je geopende en gesloten trades gedeeld op jouw profiel. Dit is een optie die je kunt uitschakelen overigens, je kunt ervoor kiezen om je profiel op privé te zetten en dan ziet niemand wat je doet.

De andere optie is natuurlijk het copytrading systeem. In stap 4 van mijn stappenplan beschreef ik al hoe dit werkt. Maar hoe ga jij nou die trader vinden die helemaal aan jouw wensen voldoet?

Op de pagina van eToro heb je aan de linkerkant allerlei opties.

Tussen deze opties staat ook ‘ontdek’ zoals je dat in de foto hiernaast ziet.

Wanneer je hierop klikt dan kom je op de pagina waar je kunt kiezen uit allerlei traders.

social trading

Je komt dan op de bovenstaande pagina en ziet slechts een kleine selectie traders die eToro te bieden heeft. Hier kun je verschillende filters op los laten zoals nationaliteit, markt, winstpercentage en zo zijn er nog veel meer filters. Je kunt die allemaal aan- of uitzetten zodat je jouw perfecte trader vindt die jij wilt gaan kopiëren.

Wanneer je jouw perfecte trader hebt gevonden kun je jouw eerste investering gaan doen door middel van copytrading.

Beste Social Trading app

Hoe kan het ook anders dan dat de Social Trading app van eToro tot beste app op dit gebied is benoemd. 

Alles wat je op je laptop of pc hebt gedaan wat betreft het traden, volgen of kopiëren is in deze app terug te vinden. Uiteraard moet je dan wel met jouw gebruikersnaam en wachtwoord inloggen maar dat spreekt voor zich natuurlijk. 

De app is zeer overzichtelijk en gebruiksvriendelijk en eigenlijk zal je al heel snel vertrouwd zijn met de app. De app is te downloaden voor Android gebruikers via de Playstore en voor IOS gebruikers via de App Store. Er is zitten ook geen kosten aan het downloaden en gebruiken van de eToro app, deze is volledig gratis.

Waarom beginnen met Social Trading

Social Trading is vergeleken met een aantal jaren geleden al een stuk populairder en ik verwacht dat dit nog veel populairder gaat worden. Steeds meer mensen beginnen met traden en door Social Trading is het een stuk toegankelijker geworden.

De mogelijkheden om kennis op te doen zijn vele malen groter door Social Trading, niet alleen door te zien wat andere traders doen maar ook door te leren doormiddel van copytrading. Zo kijk je achter de schermen mee wat een trader doet, elke aanpassing die hij aan zijn trade maakt daar krijg jij een melding van waardoor je up to date blijft.

Door deze ervaring zal je veel snel door krijgen waarom een trader een bepaalde aanpassing maakt of waarom hij  of zij een trade opent van een bepaald level.

Als beginner zijnde zijn de mogelijkheden om te leren ongekend, en als expert is dit weer een prachtige kans om jouw kennis over te dragen zodat andere mensen hier weer van leren. 

Daarnaast kun jij als ervaren trader jezelf weer laten kopiëren en daarvoor krijg je van eToro een vergoeding, en dit kan oplopen tot een serieus inkomen!

Als je daar meer over wilt weten lees dan mijn artikel over Copy trading ervaringen als Popular Investor. 

De voor- en nadelen van Social Trading

Zoals met alles zitten ook hier voor- en nadelen aan. Ik kan me voorstellen dat het misschien best een beetje spannend klinkt om er maar vanuit te gaan dat wat de trader die jij kopieert beslist het goede is.

Voordelen Social Trading

Nadelen Social Trading

Tips beginnen met Social Trading

Voordat je begint met Social Trading wil ik je nog een paar laatste en extra tips meegeven. Hier hoef je niks mee te doen maar ik geef ze je toch even.

Doe je eigen onderzoek

Ik begrijp heel goed dat het makkelijk is om iemand voor jou het werk te laten doen maar zorg ervoor je hiervan leert. In het begin draait het er ook vooral om dat je leert van Social Trading.

Blijf jezelf ontwikkelen en zorg ervoor dat jij straks die trader bent die iedereen wilt kopiëren. 

Daarnaast is het ook leuk om met andere traders te praten over wat zij doen en denken en jij zo zelf een betere trader wordt. 

 

Weest bewust van de risico's

Ondanks dat je ervaren traders kopieert blijven er altijd risico’s bestaan natuurlijk.

Zoals ze weleens zeggen: behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Zo is het natuurlijk ook, je zult in de wereld van traden en beleggen altijd risico’s lopen en dit is niet anders wanneer je een ervaren winstgevende trader kopieert. Hij of zij weet hier alleen wat beter mee om te gaan en behaald wellicht meer winsten dan verliezen. 

Conclusie beginnen met Social Trading

Ik kan het je niet anders dan aanraden, als je hier nog niet mee bekend bent dan zal er een wereld voor je opengaan en ga je hier veel van leren en veel plezier aan beleven.

Tenslotte wil ik je als extra tip meegeven dat als je nog twijfels hebt of dit iets voor je is dat je het beste dan een demo account kunt openen. 

Het openen van een demo account kost je helemaal niets en is vrijblijvend, en al doe je het maar om gebruik te maken van de Trading Academy.

78% van de retail beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Overweeg of jij je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

12 gedachten over “Wat is social trading? Hoe begin ik met social trading?”

  1. Id like to thank you for the efforts youve put in writing this blog. I am hoping to check out the same high-grade content by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal website now 😉

    Beantwoorden

Plaats een reactie