Wat is een stop loss order en hoe bescherm je daar je kapitaal mee?

Wat is een stop loss order

De stop loss order is het belangrijkste onderdeel van risicomanagement in traden. Of je nou een forex trader of een crypto trader bent je MOET altijd een stop loss order gebruiken. 

Een stop loss order beperkt ons verlies als de markt zich tegen ons keert of beschermt onze winst zodat je als je eenmaal in het groen staat een bepaald gedeelte van de winst kunt beschermen. In dit artikel ga ik je uitleggen hoe jij een stop loss order kunt gebruiken.

Tip! Open even een GRATIS demo account zodat je direct kunt beginnen met het oefenen van het instellen van een Stop Loss.

78% van de retail beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Overweeg of jij je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Wat is een stop loss?

Zoals de vertaling al aangeeft betekend stop loss in het Nederlands stop verlies. Dit is dan ook precies wat het doet, je stelt hem in dat hij bij het bereiken van een bepaalde prijs de trade afsluit. 

Hiermee bescherm je jouw kapitaal zodat wanneer de trade ineens volledig een andere kant opgaat die jij dacht dat hij zou gaan. En op deze manier niet jouw volledige account leeg trekt en zo verliezen krijgt die te groot zijn.  

Verschillende manieren van een stop loss

Je kunt de stop loss op verschillende manieren gebruiken. De belangrijkste is natuurlijk als je een trade opent dan plaats je hem tot waar jij het risico wilt lopen om je verlies te nemen, hier gaan we zo dieper op in met een voorbeeld.

Maar stel dat je een trade opent, je verwacht dat de prijs omhoog gaat en voor je het weet schiet hij inderdaad 50 pips/punten omhoog. Je kunt dan een sl zetten op bijvoorbeeld 25 pips/punten boven de opening van jouw trade. Op die manier verzeker je jezelf dat je geen verlies meer kunt hebben en in het aller slechtste geval zakt hij terug en sluit hij de trade op 25 pips/punten winst voor jou. 

Maar er is nog een manier om een sl te gebruiken, we noemen dit ook wel een trailing stop.

Wat is een trailing stop?

Een trailing stop werkt net even iets anders dan een stop loss. Bij een trailing stop dan open je een trade en geef je aan hoeveel pips/punten de trailing stop van de huidige marktprijs moet blijven. Hij schuift dus automatisch mee met de markt maar naar 1 richting.

Stel je koopt de eur/usd, je opent de trade en zet een trailing stop op 10 pips. Als de prijs van de eur/usd dan gaat stijgen dan stijgt de trailing stop ook mee naar boven vanaf het moment dat het verschil tussen de huidige markprijs en de trailing stop 10 pips is (dit heb je zonet ingesteld). 

Op het moment dat de markt omdraait en zakt dan blijft de trailing stop staan op de prijs waar het laatste verschil tussen de trailing stop en marktprijs 10 pips was. Als je geluk hebt stijgt de markt toch weer door en als je pech hebt dan wordt de trailing stop geraakt, je winst is nu minimaal maar je hebt geen verlies 🙂

Voorbeeld van een stop loss

Je gaat een trade openen maar weet niet zo goed waar je de sl moet zetten? In het onderstaande voorbeeld laat ik je zien waar je het beste naar kunt kijken als je een sl gaat plaatsen. 

Stop loss order
Stop loss plaatsen bij de EUR/USD

In het bovenstaande voorbeeld heb ik de eur/usd gebruikt. De twee cirkels geven twee low’s aan waarbij de markt naar beneden probeerde te breken. Als je na de eerste low een buy trade had geplaatst dan is het verstandig om de sl zo’n 10 pips onder de low te plaatsen. Het kan namelijk dat de low nog een keer getest wordt maar niet gebroken wordt. 

In het bovenstaande voorbeeld zie je dus ook dat pas na drie keer dat de low werd gebroken, waarna de markt nog veel verder is gaan zakken. Zonder een sl had je hier dus veel geld verloren!

Zelf oefenen met een stop loss

Je kunt nog 100 interessante stukjes lezen over hoe je een stop loss plaatst maar je leert veel meer door het gewoon te doen. Doe dit niet met echt geld maar maak gebruik van een GRATIS demo account die de meeste brokers aanbieden. 

Dit kost je niets en verplicht je ook tot niets en vanaf de aanmelding tot aan het plaatsen van je eerste stop loss zitten een paar minuutjes. 

Aanmelden kan met je emailadres en binnen 3 minuten zet je al je eerste stop loss!

78% van de retail beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Overweeg of jij je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Categorieën Algemeen

5 gedachten over “”

  1. Whats Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely helpful and it has aided me out loads. I hope to give a contribution & assist different customers like its aided me. Great job.

    Beantwoorden

Plaats een reactie