Laat je STEM achter

Forex vs Crypto? Wat is het verschil?

Forex vs Crypto

Forex vs Crypto, wat is het verschil? Met wat kan ik beter beginnen als ik bijvoorbeeld wil starten met online trading? Waar kan ik meer geld mee verdienen? Zoals je inmiddels weet ben ik echt een Forex trader en trade ik geen crypto’s (meer). Uiteraard heb ik dit wel gedaan en kan daar erg goed een vergelijk van maken waarom je dit wel of juist niet moet doen. 

Wellicht dat ik dit in de toekomst wel weer ga doen maar voor nu hou ik het bij forex. Ik kan je echter wel vertellen waar je op moet letten als je dit wilt gaan doen en uiteraard wat het verschil is als je crypto’s trade vergeleken met Forex. 

Stappenplan Forex of Crypto traden.

  1. Kies een broker: Ik raad eToro aan vanwege het gebruiksgemak
  2. Stort geld: Stort geld bij de broker via iDEAL.
  3. Start met Forex of Crypto Trading: Kies uit een groot aanbod Forex en Crypto’s
  4. Open je eerste trade: Je Trading avontuur is zojuist begonnen

Vandaag nog beginnen met Forex of Crypto Trading? Klik op de groene knop en begin direct!

78% van de retail beleggers verliest geld met de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Overweeg of jij je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Mijn kennismaking met Crypto Trading

De eerste keer dat ik echt begon met het traden in crypto’s was in 2017 nadat bitcoin de enorme stijger maakte na de MT. Gox situatie. Zelf was ik al aardig wat jaartjes actief met Forex traden en hield me totaal niet bezig met crypto’s. Ik heb toen wat Bitcoin trades geopend en later Ethereum gekocht. Mijn account manager attendeerde mij op Ethereum en dat dit weleens de nieuwe Bitcoin kon gaan worden en ben daar direct ingestapt. Dus ik stapte in op het onderstaande punt.

forex vs crypto

Zoals je ziet ben ik dus direct in gestapt, bij de eerste bewegingen van Ethereum heb ik gelijk gekocht en de eerste 8 dagen bleef hij maar zakken, en nog verder zakken. Totdat ik dacht ik vertrouw het niet helemaal omdat dit natuurlijk heel anders dan Forex in elkaar steekt en dat was ik immers gewend. Ik heb mijn trade met verlies afgesloten en toen gebeurde er dit. 

forex vs crypto

Hij steeg weer iets en bleef zo’n twee maanden in een hele kleine range zitten, hier en daar wat bewegingen maar hij stond bijna stil. Ook in deze periode ben ik ingestapt en heb gekocht maar hij deed bijna niks dus er weer uitgestapt zonder winst en zonder verlies, en toen kwam hij ineens tot leven!

forex vs crypto

Ineens was die beweging daar dus waar ik op aan het wachten was, alleen zat ik niet meer in de markt. Technisch gezien zag ik dit ook niet aankomen als ik mijn analyses vergeleek met bijvoorbeeld Forex werkte dit toch compleet anders. Mijn account manager had weliswaar gelijk alleen als daytrader zijnde hou je een trade niet zomaar 3 maanden open. De onvoorspelbaarheid stond mij eigenlijk een beetje tegen en je hebt altijd wel met een bepaalde onzekerheid te maken als je gaat traden of beleggen, alleen hier zat gelijk zo’n heftige beweging achteraan dat ik het maar even voor gezien hield met crypto’s. 

Van Ethereum naar Bitcoin

Na de onprettige kennismaking van Ethereum ben ik overgestapt naar Bitcoin. Dit is een crypto die wereldwijd erg veel verhandeld wordt en dit gaf mij toch wat meer zekerheid, hier had ik ook zeker meer succes mee maar om heel eerlijk te zijn beleefde ik hier niet het plezier aan wat ik met Forex bijvoorbeeld wel beleef. Traden moet je ook leuk vinden, je moet het niet alleen zien als een manier om online geld te verdienen anders ga je het niet volhouden. Hoe behaald ik het succes dan met Bitcoin? 

Sell the Rise

Het jaar 2017 was duidelijk het jaar van de crypto’s, hierin hebben we de meest heftige bewegingen gezien. Crypto was in no-time ook erg populair geworden en voorheen kon ik maar met weinig mensen in mijn omgeving praten over traden en ineens wist mijn buurman ook wat traden was, en uiteraard had ook hij Bitcoins gekocht. 

Ik besloot het tegenovergestelde te doen en heb gewacht totdat de grens van 20K werd verbroken om te kijken hoe de prijs verder ging. Ik heb gewacht totdat de prijs wederom de grens van 20k brak maar nu naar beneden, ik ben toen ingestapt en heb de val richting 14k gepakt en ben toen weer uitgestapt. Hieronder is duidelijk te zien hoe de prijs ineens steeg en daarna weer zakte. 

forex vs crypto

Voor de duidelijkheid, ik wisselde mijn geld dus niet in naar daadwerkelijke Bitcoins, ik speculeerde puur op de prijs zoals je dat met Forex ook doet. 

Wat is cryptocurrency?

Forex vs Crypto

Laten we eens wat dieper op cryptocurrencies ingaan, wat is het eigenlijk?

Cryptocurrency is een digitale munteenheid die vaak wordt gebruikt als alternatief geldsysteem voor de reguliere geldsoorten. De bekendste cryptovaluta is natuurlijk Bitcoin, die mag je overigens in Nederland ook inzetten als ruilmiddel maar niet als vervanger van bijvoorbeeld onze euro. 

Sommige steden in Nederland zijn hier al best ver zoals Arnhem bijvoorbeeld, hier zitten behoorlijk wat zaken waar je met Bitcoin kunt betalen. Hoewel je eigenlijk niet betaald, je ruilt je Bitcoin in tegen goederen. Zoals gezegd is Bitcoin maar ook bijvoorbeeld Ethereum een cryptovaluta. Dit zijn dus daadwerkelijke munten, maar je hebt ook cryptocurrency, dit is alleen digitaal geld die geregistreerd zijn in een blockchain.

Wat is een blockchain?

Een blockchain kun je het beste vergelijken met een database. In het geval van cryptocurrencies staan in een blockchain allerlei transacties geregistreerd die met bepaalde crypto’s gemaakt zijn. Je kunt dus betalingen met crypto’s hierin opslaan maar ook contracten of andere belangrijke papieren. 

Blockchain

Een Blockchain zijn blokjes informatie die aan elkaar gekoppeld zijn doordat elk volgend blokje weer informatie bevat van het vorige blokje. Zo krijg je dus een ketting van blokjes aan elkaar die allemaal kleine stukjes informatie van elkaar hebben waardoor de totale ketting de complete informatie bevat, zo is het dus ook duidelijk waarvan de naam Blockchain komt.

Alle informatie die hierop komt staat opgeslagen in een groot netwerk van computers.  

Wil je beginnen met crypto trading om te kijken of het iets is dan raad ik eToro als broker aan. Je kunt hier zowel in crypto’s traden als kopen, eToro is een voorloper wat betreft technologie dus open een demo account en probeer het eens, het is volledig gratis,

Tot zover even over crypto’s, laten we eens naar Forex kijken in onze Forex vs Crypto vergelijking. 

Wat is Forex?

Wat is forex trading en hoe werkt het

Forex trading is het handelen van de ene valuta naar de andere. Eigenlijk is het online Forex Traden nog meer het speculeren op de prijs van een bepaald Forex paartje. Je koopt hem als je verwacht dat hij omhoog gaat en je verkoopt hem als je verwacht dat hij gaat zakken.

De waarde van een valuta staat natuurlijk sterk in verband met de economische toestand van een land. Situaties die gebeuren in Europa zoals de Grexit en Brexit die we gehad hebben zorgen voor grote schommelingen in de waarde van de euro en de Britse Pond in het geval van de Brexit. 

Mijn kennismaking met Forex trading

Inmiddels is dit alweer zo’n 8 jaar geleden maar ik was gelijk verkocht. In de eerste instantie fascineerde het me dat je zo snel geld kon verdienen maar uiteraard kom je er dan ook achter dat je het net zo snel weer kwijt bent als je niet weet wat je doet. 

Ik heb verschillende brokers geprobeerd en getest maar kwam al snel uit bij eToro. Zij waren toen nog lang niet zo groot als dat ze nu zijn en heb daar leuk de vruchten van mee kunnen pikken wat betreft het unieke copytrader dat zij hebben. 

Hier kwam ik veel met andere traders in contact omdat eToro een social platform heeft waarmee je met elkaar kunt communiceren en zo ook van elkaar leert. Op deze manier kwam ik ook mijn mentor tegen die mij alle kneepjes van Forex heeft geleerd. 

Forex leren

Ik heb dus het geluk gehad dat ik iemand tegen kwam en het leuk vond om mij vanalles over Forex te leren. Aangezien hij om geld niet verlegen zat wilde hij hier ook niks voor hebben, elke zondag via Skype legde hij mij zijn strategie uit en liet me hoe hij de set-up deed van zijn trades. 

Hij leerde me ook over de bijkomende zaken zoals het printen van oeveelheden geld en waardoor je eigenlijk op langer termijn al weet wat er gaat gebeuren met een valuta. Maar ook over geduld en misschien wel het meest belangrijke de mindset die je moet hebben. Het psychologische aspect is hetgeen wat je uiteindelijk zal laten slagen of falen, ik kan het niet genoeg zeggen hoe belangrijk dit is met traden en beleggen!

Tegenwoordig zijn er veel cursussen en trainingen die je vanalles leren over Forex, traden, crypto, beleggen en ga zo maar door. Ga er eentje doen, je wordt hier nooit slechter van. Hoeveel ik ook zelf aan prutste en probeerde te leren, ik heb nog nooit zoveel opgestoken als toen ik het van iemand leerde die mij stap-voor-stap uitlegde hoe het nou echt werkt, hoe je moet denken, waar je op moet letten etc. En nog steeds volg ik curssusen omdat je nooit uitgeleerd bent, het is altijd weer verfrissend om weer een andere/nieuwe kijk op dingen te krijgen. Hier en hier heb ik reviews geschreven over trainingen die ik gevolgd heb. 

eToro PI avontuur

Mijn succesjes met Forex werden steeds groter en ik besloot me in te schrijven als PI (Popular Investor) bij eToro. Als je PI bent betekend het dat mensen jouw tradegedrag kunnen copyen en hier staan weer vergoedingen tegenover vanuit eToro

etoro PI

Zoals je ziet heb je dus levels waar je in komt. In mijn tijd waren deze minimale copiers nodig voor een betaling veel minden en werd er niet naar equity gekeken. Zo bereikte ik dus in no-time het elite level en verdiende ik met het systeem van etoro duizenden dollars extra in de maand puur omdat mensen mij wilden copyen. Je krijg als je elite bereikt $1000 + 2% van je AUM (totale vermogen van je copyers samen). 

Dit was een extra boost en hierdoor wist ik mijn tradebalans erg snel uit te breiden. Dit is overigens ook gewoon allemaal met crypto’s te bereiken.

 

Forex vs Crypto

Even terug naar waar we mee bezig waren. Zoals je misschien merkt begin ik enorm te ratelen als ik het over Forex heb. Dit is toch wel mijn eerste en grote liefde op het gebied van traden. 

Forex is ook beter te lezen en voorspellen dan crypto’s. Als je bijvoorbeeld het paar eur/usd gaat traden dan heeft iedereen al een beetje een idee hoe de prijs zal gaan, dit komt omdat je (als je goed je huiswerk doet) weet hoe de Verenigde Staten en Europa er economisch gezien voorstaan, dus dan weet je hoe de verhouding eur/usd ongeveer zal zijn. 

Dit is met crypto’s niet het geval, crypto staat niet verbonden met de economische toestand van een land. Crypto reageert puur op toekomstverwachting en kan daarom ineens enorm stijgers of zakkers veroorzaken waardoor het risicovoller is om te traden. Zo heeft dit zijn voordelen en nadelen. Je kunt hier flinke winsten mee boeken maar ook verliezen. 

Puur op mijn eigenlijk strategie gebaseerd past om die reden crypto (nog) niet bij mij. Met traden probeer ik zoveel mogelijk de risico’s te beperken en met crypto kan een rustige markt ineens omslaan in een volatiele markt, dit kan in sommige gevallen bij Forex ook gebeuren maar dat zie je wel aankomen. Als in de Verenigde Staten de presidentsverkiezingen zijn dan weet je van te voren al dat elk paartje waar de usd in zit heftig gaat reageren, wil je dit niet en heb je geen zin in onverwachte bewegingen dan trade je geen gbp/usd maar bijvoorbeeld gbp/jpy. Hiermee elimineer je dat je voor verassingen komt te staan. 

Conclusie

Vergeleken met Forex zijn cryptocurrencies nog heel jong. Bij crypto’s is technische analyse ontzettend belangrijk maar niet alle technische indicatoren werken bij crypto’s, dit is wel weer het geval met Forex en hierbij komt ook nog eens dat de economische kalender al vaak aangeeft wat er staat te gebeuren met een forex paartje. 

Het is voor iedereen persoonlijk waar je interesses liggen en wat beter bij je past. Het feit blijft dat je in beide gevallen alleen met geld moet traden wat je bereid bent om te verliezen. 

Categorieën Markten

1 gedachte over “”

  1. I was very happy to search out this web-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful learn!! I undoubtedly having fun with every little bit of it and I’ve you bookmarked to check out new stuff you weblog post.

    Beantwoorden

Plaats een reactie